“Artificial Intelligence in the service of Nuclear Medicine”: a pioneering research project of the UTH

Το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την επιστημονική εποπτεία της Καθηγήτριας Ελπινίκης Παπαγεωργίου, συντονίζει το νέο καινοτόμο ερευνητικό έργο με τίτλο ««Ασαφή Γνωστικά Ερμηνεύσιμα Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης για τη μετάφραση της διαγνωστικής πολυπλοκότητας” στην Πυρηνική Ιατρική  (ακρωνύμιο EMERALD), που χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ στο πλαίσιο της «2ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών» και σε συνεργασία με νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Αυτό το πρωτοποριακό έργο ανοίγει νέους ορίζοντες στην πυρηνική ιατρική, ενσωματώνοντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης, Ασαφών Γνωστικών Δικτύων και ερμηνεύσιμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι τεχνικές επιτρέπουν τη δημιουργία προσαρμοσμένων προβλεπτικών μοντέλων και συστημάτων υποστήριξης ιατρικών αποφάσεων, προσφέροντας επαναστατικές προοπτικές στη πρώιμη ανίχνευση και αποτελεσματική διαχείριση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και της καρδιοαγγειακής νόσου.

Η Καθ. Ελπ. Παπαγεωργίου έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την ερευνητική της πρωτοτυπία και συνεισφορά στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, με εξειδίκευση στα Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα (Fuzzy Cognitive Maps) και τις εφαρμογές τους στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. Για τέσσερα συνεχόμενα έτη 2020-2023 έχει διακριθεί διεθνώς στους κορυφαίους  επιστήμονες παγκοσμίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη και συγκαταλέγεται στο 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και 1η επιστήμονας παγκοσμίως στην περιοχή των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων (σύμφωνα με το Microsoft Academic Search).

Πέρα της επιστημονικά υπευθύνου Καθ. Ελπ. Παπαγεωργίου, από το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας συμμετέχει ενεργά στο έργο ο Πυρηνικός Ιατρός και μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Παπανδριανός αναλύοντας τα ιατρικά δεδομένα και αξιολογώντας τα αποτελέσματα των καινοτόμων μεθοδολογιών ΤΝ και των ερμηνεύσιμων μοντέλων στα δυο κρίσιμα προβλήματα διάγνωσης στην Πυρηνική Ιατρική. Η ταλαντούχα ομάδα επιστημόνων και ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνει επίσης τους μεταδιδάκτορες ερευνητές κκ. Μουστακίδη Σεραφείμ, Ιωάννη Αποστολόπουλο, Κωνσταντίνο Κόκκινο, τους υποψήφιους διδάκτορες Άννα Φελέκη και Αγοραστό-Δημήτριο Σαμαρά, και τα συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ. Δημήτριο Αποστολόπουλο και Νικόλαο Παπαθανασίου.

Το έργο EMERALD αναμένεται να επανασχεδιάσει την πρακτική της Πυρηνικής Ιατρικής, βελτιώνοντας την ακρίβεια των διαγνώσεων και την αποτελεσματικότητα των ιατρικών αποφάσεων μέσω του καινοτόμου Συστήματος Υποστήριξης Ιατρικών Αποφάσεων. Με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή του ‘explainable AI’ (Εξηγήσιμης Τεχνητής Νοημοσύνης) και τη χρήση των Fuzzy Cognitive Maps (Ασαφών Γνωστικών Δικτύων), η ερευνητική ομάδα επιχειρεί να επιτύχει μεγαλύτερη διαφάνεια και κατανόηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον τομέα της Πυρηνικής Ιατρικής, όπου οι ακριβείς και κατανοητές διαγνωστικές αποφάσεις είναι κρίσιμες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο EMERALD και τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στην Πυρηνική Ιατρική, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://emerald.uth.gr/

Αναδημοσίευση απο magnesianews.gr